Vraag en antwoord

Chiropractie is een behandelwijze gericht op de diagnose, behandeling en preventie van klachten van het bewegingsstelsel. Het woord chiropractie is afgeleid van de Griekse woorden ‘chiro’ dat ‘hand’ betekent en ‘praktikos’ of ‘prattein’ dat ‘doen’ betekent, vertaald betekent chiropractie ‘met de hand gedaan’.

Een chiropractor behandelt uiteenlopende klachten van spieren, gewrichten en zenuwbanen. De meest voorkomende klachten zijn rugklachten, nekklachten en hoofdpijn. Ook met andere gewrichtsklachten, zoals knie of pols kunt u bij ons terecht. Bij chiropractie van Leeuwen zijn we, naast deze klachten, gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. 

De behandelingen worden altijd aangepast op de patiënt. Zo spelen leeftijd, medicijngebruik of onderliggende aandoeningen een rol. Doordat we verschillende behandeltechnieken kunnen gebruiken, kunt u ook terecht met onderliggende gezondheidsklachten zoals artrose, fibromyalgie en hypermobiliteit.

De eerste afspraak duurt 45-60 minuten en bestaat uit een vraaggesprek, het lichamelijk onderzoek en wanneer mogelijk ook de eerste behandeling. De chiropractor zal beginnen met vragen stellen over uw klacht(en) en over uw algemene gezondheid, zoals medicijngebruik en of u in het verleden operaties heeft ondergaan. Daarna doet de chiropractor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Voor dit onderzoek vragen wij u zich om te kleden tot het ondergoed, als u het prettig vindt kunt u een (sport)broekje meenemen. Na het onderzoek bespreekt de chiropractor de bevindingen uit het onderzoek en of uw klachten chiropractisch behandeld kunnen worden. Uw chiropractor zal met u het behandelplan bespreken. Daarna wordt er een start gemaakt met de behandeling.

Een behandeling bestaat uit milde technieken die gericht zijn op het verlagen van spierspanning en pijn en het vergroten van de bewegingsvrijheid. Dit doen we door specifieke technieken te gebruiken op spieren en gewrichten. Bij het behandelen van de gewrichten hoort u soms een ‘krakend’ geluid.

Bij één van de technieken die een chiropractor gebruikt, kunt u soms een ‘krakend’ geluid horen. Dit geluid ontstaat wanneer de gewrichten worden behandeld en er tijdens de behandeling een drukverlaging plaatsvindt in het gewricht. Bij deze drukverlaging komen er gasbelletjes vrij in het gewricht en dit kan een ‘krakend’ geluid geven. U kunt dit vergelijken met een pot jam die u voor het eerst open maakt. Het is één van de vele technieken die tijdens een behandeling gebruikt kunnen worden, we kunnen u ook behandelen zonder deze techniek te gebruiken.

De behandeling doet over het algemeen geen pijn. Uw chiropractor bespreekt altijd eerst met u wat u kunt verwachten. Na de behandelingen kunt u een milde na reactie verwachten, de na reactie bestaat meestal uit een beurs gevoel, een spierpijn gevoel of een tijdelijke verergering van de klachten. We raden u aan om na de behandeling niet te sporten.

Chiropractie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag bij uw eigen zorgverzekering na of u verzekerd bent voor chiropractie.

Voor een afspraak heeft u geen verwijzing nodig. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens op de website.